Yahoo! łapie oddech?

29 stycznia 2013, 13:48

Opublikowane przez Yahoo! wyniki finansowe za ostatni kwartał 2012 roku sugerują, że powołanie Marissy Meyer na stanowisko prezesa firmy było dobrym posunięciem. Trudno je, co prawda, uznać za bardzo dobre, jednak widać wyraźną poprawę i, być może, koniec wieloletnich kłopotów firmy.



W żywych komórkach odkryto poczwórną nić DNA

21 stycznia 2013, 13:40

W tym roku mija 60 lat od odkrycia przez Watsona i Cricka podwójnej helisy DNA. O tym, że rocznica będzie obchodzona hucznie, świadczy najnowsza publikacja Uniwersytetu w Cambridge. Pojawiają się w niej doniesienia o czteroniciowym DNA, które występuje in vivo w rejonach obfitujących w guaninę.


Ciepły biały LED

18 stycznia 2013, 19:53

LED-y są wydajnym i energooszczędnym źródłem światła, jednak tym, co przeszkadza w ich rozpowszechnieniu się jest - obok wysokiej ceny - fakt, że świecą zimnym niebieskawym światłem. Naukowcy z University of Georgia opracowali prawdopodobnie pierwszą na świecie LED, która zapewnia ciepłe białe światło, wykorzystując przy tym pojedynczy materiał luminescencyjny i pojedyncze źródło światła


Przeżyją tylko mistrzowie zastygania w bezruchu

10 stycznia 2013, 13:29

Płody rekina bambusowego (Chiloscyllium punctatum) wykorzystują zmysł elektryczny, by zastygając w bezruchu, uniknąć ataku drapieżników. Naukowcy z Uniwersytetu Zachodniej Australii uważają, że ich odkrycie pomoże w opracowaniu skutecznych odstraszaczy rekinów.


Wielki pas asteroid wokół Wegi

9 stycznia 2013, 11:18

Dzięki danym z należącego do NASA Teleskopu Kosmicznego Spitzera oraz będącego własnością ESA (Europejska Agencja Kosmiczna) Obserwatorium Kosmicznego Herschela, astronomowie odkryli wokół gwiazdy Wega strukturę, która prawdopodobnie jest wielkim pasem asteroid


Zmysł słodkości

4 stycznia 2013, 20:30

Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych


HTC szykuje tablety z Windows?

26 grudnia 2012, 17:35

HTC pracuje nad 7- i 12-calowymi tabletami z systemem Windows RT, twierdzi Bloomberg, powołując się na anonimowe źródło. Jeśli informacje te się potwierdzą, Microsoft może zyskać kolejnego sojusznika w walce z iOS-em i Androidem.


W poszukiwaniu źródeł HIV

19 grudnia 2012, 12:05

Wirus HIV może oddziaływać na nasz gatunek o wiele dłużej niż dotąd sądzono. Prof. Alfred Roca z University of Illinois przekonuje, że analizując genom izolowanej zachodnioafrykańskiej populacji, możemy zdobyć ważne wskazówki odnośnie do ewolucji choroby.


Ograniczenia w Windows 8 nie podobają się HTC

18 grudnia 2012, 09:53

Anonimowe źródło ujawniło dziennikarzom Bloomberga, jakoby HTC zrezygnowało z planów produkcji smartfonów z Windows 8 z dużym śwyświetlaczem. Firma chciała podobno zaoferować urządzenia z wyświetlaczami o przekątnej większej niż 5 cali.


Żywią (się) y bronią - bakterie kontra antybiotyki

7 grudnia 2012, 18:02

Bakterie mogą się bronić przed antybiotykami na wiele różnych sposobów, np. wypompowując je szybko z komórki albo modyfikując, tak by przestały już być toksyczne. Kanadyjsko-francuski zespół wpadł ostatnio na trop kolejnego mechanizmu zabezpieczającego: pewne bakterie glebowe rozkładają sulfametazynę, traktując ją jak źródło niezbędnych do wzrostu azotu i węgla.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy